Naziv programa: Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu
Razina programa prema HKO-u: 6
Voditeljica obrazovnog programa:
doc. dr. sc. Valentina Obradović
Značaj programa:
Moderni gosti su sve zahtjevniji i žele jasno promišljene, kvalitetne i funkcionalne obroke. Upravo kuhari svojim aktivnim sudjelovanjem trebaju dati jasnu, točnu i detaljnu informaciju o jelima koja kreiraju, njihovoj prehrambenoj vrijednosti, specifičnostima upotrjebljenih sastojaka kao i načinima priprave dotičnog jela. Takve informacije moraju biti dostupne gostu bilo u klasičnom ili sve više u digitalnom obliku.
U tu svrhu nužno je usavršavanje kuhara (ali i ostalih djelatnika u lancu kreiranja i posluživanja jela) u području poznavanja i razumijevanja sastojaka hrane i promjena kojima ti sastojci podliježu, poznavanja trendova u prehrani, kao i prehrane posebnih skupina potrošača.
Sve navedeno mora biti prepoznatljivo među profesionalcima u području turizma i ugostiteljstva, te među gostima kroz certificirane sustave osiguranja kakvoće.
Posebnost programa:
Program pristupa tematici na razini 6 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (razina prijediplomskih sveučilišnih studija), što podrazumijeva kritičko razumijevanje činjenica i pojmova, te njihovo kreativno korištenje u rješavanju složenijih zadataka. Svi predavači uključeni u ovaj program sveučilišni su nastavnici uz suradnju stručnjaka iz realnog sektora s dugogodišnjim iskustvom u navedenom području, te su njihova obrazovna i praktična iskustva komparativna prednost programa.
Program je namijenjen:
Program je namijenjen širokoj populaciji građana uz posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.1. ili više a posebno:
- Zaposlenima u kuhinjama na radnim mjestima kuhara
- Zaposlenima u institucijama poput vrtića, škola, bolnica koji sudjeluju u planiranju i pripremi obroka
- Zaposlenima u ugostiteljstvu na poslovima managera odjela hrane i pića
- Zaposlenima u ugostiteljstvu na poslovima vezanim uz odnose s gostima (preporuke, posluživanje)
- Članovima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
- Svim zainteresiranima koji imaju iskustvo u pripremi i/ili posluživanju hrane ili se time namjeravaju baviti.
Kompetencije:
- Povezati utjecaj hrane sa zdravljem čovjeka
- Kreirati jelovnik s označenom energetskom i nutritivnom vrijednosti i alergenima koji se nalaze u pojedinom jelu
- Izraditi jelovnik prema namjeni (za djecu, vegetarijance, makrobiotičare itd.)
- Kombinirati različite namirnice u gotovljenju jela u skladu s prilagođenim oblikom
- Navesti senzorska svojstva i važnost začina u prehrani
- Osigurati da su jela izrađena i prezentirana u skladu sa standardima kvalitete
- Primjenjivati načela HACCP sustava u poslovanju odjela hrane i pića
- Nadzirati provedbu higijensko-sanitarnih smjernica u poslovanju ugostiteljskog objekta
- Kritički procijeniti vlastiti rad i rad ostalih zaposlenika u svrhu nadogradnje pružane usluge.
Trajanje programa: 330 sati, 11 ECTS bodova
Oblici izvođenja nastave:
Program u trajanju 330 sati realizirat će se redovitom nastavom uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u stvarnom vremenu.
Teorijski dio programa kao vođeni proces učenja i poučavanja (VPUP) u trajanju od 110 sati izvodit će se u učionicama (dvoranama) ustanove, opremljenima odgovarajućim nastavnim sredstvima uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u stvarnom vremenu.
Vježbe kao učenje temeljeno na radu (UTR) u trajanju od 110 sati izvodit će se u kuhinjama i učionicama (dvoranama) ustanove, opremljenima odgovarajućim nastavnim sredstvima, uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u slučaju kada je to moguće (u slučaju vježbi koje se izvode kao radionice u kuhinji nije moguć on line prijenos), kao i u prostorima poslodavaca.
Samostalne aktivnosti polaznika (SAP) u trajanju od 110 sati podrazumijevaju rješavanje problemskih zadataka temeljenih na stvarnim situacijama u kuhinjskom poslovanju, te samostalno proučavanje literature prema preporuci nastavnika.
Nastavni program:
PREDMET |
SATI NASTAVE |
BROJ |
Osnove znanosti o prehrani |
90 |
3,0 |
Nutritivna i energetska vrijednost hrane |
60 |
2,0 |
Senzorska procjena hrane |
60 |
2,0 |
Sigurnost i kvaliteta hrane |
90 |
3,0 |
Primjena HACCP-a i ostalih standarda vezanih uz higijenske propise |
30 |
1,0 |
UKUPNO |
330 |
11,0 |
Uvjerenje:
Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Potvrda o specijalističkom usavršavanju za stjecanje mikrokvalifikacije Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu kojom se stječe 11 ECTS bodova.
Cijena programa:
Minimalan broj polaznika: 10
Maksimalan broj polaznika: 25
Kontakt:
doc. dr. sc. Valentina Obradović
Vukovarska 17
34 000 Požega
Tel: 034/311-463
E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko ste zainteresirani za obrazovni program molimo Vas da se javite na navedene kontakt adrese ili ispunite prijavnicu: