Hrvatski
Hrvatski
English

Studenti FTRR-a na srednja.hr

Cijeli zanimljiv članak je preuzet s lokacije: 


https://www.srednja.hr/faks/cetvero-studenata-reklo-nam-je-kako-im-je-na-faksu-koji-spaja-stem-i-kreativnu-industriju/


U Požegi, gradu u Slavoniji, smjestio se Fakultet turizma i ruralnog razvoja (FTRR). Riječ je o instituciji koja je izrasla iz Veleučilišta u Požegi, a statusom fakulteta pri osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera mogu se pohvaliti od 2022. godine.

Turizam je mnogima privlačno područje za razvoj karijere. Riječ je o važnoj grani naše ekonomije, ali i o industriji koja je poprilično kreativna. Pri tome, kontinentalni turizam, za kojeg se specijalizirao FTRR, posebno je zanimljiv jer unutar njega ima još puno prostora za razvoj i nove ideje.


Kontinentalna Hrvatska bogata je ne samo prirodnim ljepotama, već i kulturnom baštinom i poviješću. Sve to privlači turiste, no trenutno nam nedostaju stručnjaci koji će svo to bogatstvo znati iskoristiti. Upravo tu uskaču studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.


‘Mal smo fakultet pun velikih ljudi’

Petar Klarić, student druge godine prijediplomskog studija Turizma, nakon mature odlučio je potražiti posao tijekom ljetne turističke sezone. Kao i mnogi, dvoumio se oko započinjanja karijere ili nastavka obrazovanja, ali nakon godine dana rada u turizmu odlučio je da želi napredovati.


– Na smjeru Turizma smo kroz ove dvije godine imali mnogo gostujućih stručnjaka iz turizma kao i ekonomije koji su s nama podijelili svoja iskustva i prenijeli nam ‘male tajne velikih majstora’. Uz naše profesore koji se zalažu za razvoj studenata sudjelujemo na raznim natjecanjima kao i znanstvenim konferencijama na kojima ostvarujemo izvrsne rezultate te uz mentorstvo razvijamo vlastite projekte kako bi nakon završetka studija imali gotove projekte za otvaranje vlastitih poduzeća, rekao nam je Petar.
Petar Klarić, student Turizma na FTRR-u| Foto: FTRR


Studij kojeg je odabrao, studij Turizma, zapravo je ekonomski smjer koji stvara stručnjake za upravljačke i operativne poslove u turizmu, objasnio nam je. No, studij ne čine samo literatura, projekti i istraživanja. Druženja su važan dio studentskog iskustva, a kako nam Petar kaže, niti toga u Požegi ne manjka.


– Naravno, kako je uz studiranje bitno i druženje, kao i sve studente koji dolaze u manji grad, tako je i mene bio strah oko studentskog života van učionica. Budući da smo mali fakultet, ali pun velikih ljudi, jako brzo su se studenti okupili. Uz pomoć Studentskog doma i Studentskog zbora organiziramo mnoga događanja te uz inicijativu studenata sami sebi stvaramo studentski život koji se svake godine razvija kroz sport, kvizove i brojne proslave, naveo je Petar.


Studij jedinstven u Hrvatskoj

Osim studija Turizma, studenti na požeškom Fakultetu mogu odabrati i studije iz drugih područja povezanih s turizmom. Studentica Sara Mesić tako je odabrala studij Enogastronomije. Riječ je o jedinstvenom studiju u Hrvatskoj koji obuhvaća znanost o vinu, enologiju, i gastronomiju, objasnila nam je Sara.

– Ovaj smjer usmjeren je na praktičnu nastavu te osposobljava studente za niz poslova vezanih uz hranu i piće. Prednost ovog smjera je u tome što naučenu teoriju odmah možemo i primijeniti u praktičnom dijelu nastave sa chefom Tomicom Đukićem, inače glavnim kuharom hrvatske nogometne reprezentacije, navela je studentica.


Studenti Enogastronomije uče osmišljavati recepture prema nutricionističkim preporukama, prateći najnovije trendove u prehrani. Uče optimalno kombinirati sastojke u receptima, kao i sve o interakciji hrane i pića.


Chef Tomica Đukić i Sara Mesić, studentica Enogastronomije na FTRR-u | Foto: FTRR


Sara je stekla nekoliko godina radnog iskustva u turizmu prije nego što je upisala ovaj studij, a odabrala ga je jer se baš u tom području želi razvijati, rekla nam je.

– Budući da dolazim iz Osijeka, pomalo me brinula činjenica preseljenja u Požegu i potrage za smještajem. No ubrzo sam shvatila da se u Požegi otvorio novi i moderni studentski dom i da nema razloga za brigu! Sobe su prostrane, moderno uređene sa vlastitom kupaonicom. U sklopu studentskog doma nalazi se i studentska ‘menza’, prostorije za druženje i učenje kao i teretana.


Sve što je potrebno jednom studentu nalazi se na jednom mjestu, kao i blizina fakulteta, rekla nam je Sara.


Studentski dom Požega | Foto: FTRR


Uz to, profesori su profesionalni i susretljivi, dodala je, a ravnatelj studentskog doma je uvijek tu za njih.

– Upravo sve navedeno nam uveliko olakšava ove studentske dane i ostavlja nezaboravne uspomene, istaknula je Sara.


Studij otvara vrata mnogim industrijama

Njena kolegica Ana Anjoš druga je godina studija Računovodstvo. Taj se studij nadovezao na njeno srednjoškolsko obrazovanje, gdje je shvatila da je ekonomija sastavan dio društva koji omogućava širok izbor poslova.


– Studiranje računovodstva može biti korisno iz više razloga. Prvo, pruža duboko razumijevanje financijskih koncepta i pravila što je korisno u gotovo svakom poslovnom okruženju.


Ana Anjoš, studentica Računovodstva na FTRR-u | Foto: FTRR


Također otvara vrata različitim karijerama u financijama, statistici, bankarstvu i mnogim drugim područjima. Studij nas ne usmjerava isključivo na posao u računovodstvu, nego kroz razne kolegije učimo kako jednog dana postati samostalan i uspješan poduzetnik, objasnila je Ana.


Imala je i savjet za sve buduće studente Računovodstva. Profesori će biti tu za vas, prenosit će vam znanja i biti mentori, ali ključna uloga je na samim studentima, rekla je.

– Kako bi si olakšali studiranje i uspješno svladavanje gradiva važno je aktivno sudjelovati u nastavi te tražiti dodatnu podršku kada je potrebno kako bismo maksimalno iskoristili svoje mogućnosti, savjetovala je Ana.


‘Tehnologije imaju ključnu ulogu u budućnosti’

Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja studenti mogu upisati i studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo. Njega je odabrao Luka Planteković, trenutno student druge godine.

– Uvjeren sam da informatičke tehnologije imaju ključnu ulogu u budućnosti, a ovaj smjer mi pruža sveobuhvatno znanje i vještine za rad u tom okruženju. Privlače me stvari poput programiranja, web dizajna i audio/video produkcije. Ovaj studij mi omogućuje da duboko zaronim u ova područja i steknem praktične vještine koje su tražene na tržištu rada, naveo je Luka.


Luka Planteković, student Elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva na FTRR-u | Foto: FTRR


Njegov studij zapravo spaja dva velika i važna područja – ekonomiju i informatiku. To mu daje široku perspektivu, rekao nam je, što znači i da će na profesionalnom planu imati više opcija.

– Mogućnost da razvijem i realiziram vlastitu poslovnu ideju u okviru studija dodatno me je motivirala da se upišem na ovaj smjer. Na kraju, želim istaknuti da su predavači na ovom smjeru vrhunski stručnjaci s bogatim iskustvom u svojim područjima. Njihova predanost nastavi i dostupnost studentima su za mene od izuzetne važnosti, istaknuo je Luka.


Četvero studenata s nama je podijelilo svoje iskustvo studiranja na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Riječ je fakultetu čiji su studiji spoj STEM područja, gastronomije i turizma, a odličan su izbor za sve koji žele raditi u kreativnom i društvenom sektoru.


Od studenata smo čuli njihova iskustva sa studijem, kao i pojedinosti o studentskom životu u Požegi.


//kraj teksta sa web stranice www.srednja.hr